Restoranın için garson işe alman mı gerekiyor?
Garsonlarını memnun tutmanın sırrını öğrenmek ister misin?
Bir restoranın birincil hedefi, müşterilerin restoranına gelmeye devam etmeleri için en kaliteli hizmeti sunarak onları memnun etmektir.
Bunu başarmak için güvenilir personele sahip olman gerekir. Restoran yöneticilerinden şeflere ve garsonlara kadar herkes işinde iyi olmalıdır. Garsonlar işletmenin yüzüdür; eleştirileri de övgüleri de ilk onlar duyarlar.
Bu yüzden restoranın için en iyi garsonları seçmen çok mühimdir. Garsonlarının da mutlu olduğundan emin olmalısın, aksi takdirde istifa edebilirler.
Restoranın İçin Nasıl Garson İşe Almalısın? [7 Yararlı İpucu]
İdeal bir garson seçme ve istihdam süreci için ortakların, meslektaşların veya başka bir restoranın önerileri dikkate alınarak işe alım yapılmalıdır.
Restoran sektöründe her zaman becerikli garsonlar bulmak için bir yarış vardır. Bazen bazı iyi garsonlar, daha yüksek ücretler ve daha iyi çalışma koşulları sunan restoranlara transfer edilir.
Bu nedenle, yeni yüzler aramadan ve online iş ilanları yayınlamadan önce tavsiyeleri dikkate almalısın.
Böyle bir seçeneğin olmaması durumunda, daha kapsamlı seçim sürecine geçilir. Eğitim, yaş veya deneyim ne olursa olsun, çalışanın kalitesi işe başladıktan sonra belli olacaktır. Bu nedenle, adayın restoranın için uygun olduğundan emin olmak için en az bir aylık bir deneme süresi uygulamak faydalıdır.
1. Garson İşe Alırken Nelere Dikkat Etmelisin?
İş deneyimiyle ilgili olarak: Adayın deneyimli olması iyidir, ancak restoran ortamında, bazen sadece tavır, karakter, yeni şeyler öğrenmeye istekli olmak ve insanlarla harika bir bağ kurabilmek restoranın başarısı ve misafirlerin mutluluğu için yeterli olacaktır.
Doğru adayın bir birey olarak güçlü ve bir ekip içinde çalışırken sağlam olması gerekir. Konukseverlik bir tutkudur ve çalışanların bunu anlamaları ve başlamadan önce eğitimden geçmeleri gerekir.
Garson olarak çalışmak dışarıdan kolay görünür ve çoğu insan bu işi herkesin yapabileceğini düşünür.
Doğru, ancak profesyonel bir garson olmak ve en mükemmel hizmeti sunmak çok fazla pratik, zaman ve özveri gerektirir.
2. Yeni İşe Aldığın Garsonların İçin Bir Deneme Süresi Uygula
Deneme süresi esnasında, restoran yöneticileri adayın tüm yönlerini gözlemleme fırsatı bulur. Örneğin:
- Müşterilerle ilişki
- Hizmet sunumunun kalitesi
- Meslektaşlarla ilişki
- Baskı altında çalışma
- Üretkenlik
- Tutum
- Liderlik becerileri
Deneme süresi, kişi hakkında iyi bir fikir vererek yöneticilere ve restoran sahiplerine, adaya uzun vadeli bir sözleşme teklif edip etmeyeceklerine karar vermelerine yardımcı olacaktır.
3. Önceki İşverenlerin Referanslarını Kontrol Et
Önerilere gelince, referanslar önemli bir rol oynar. Tecrübeli aday arayışı varsa önceki işverenlerle iletişime geçilmesi ve aday hakkında bilgi alınması unutulmamalıdır.
Bu, adayın yetkinliğinden emin olmanın mükemmel bir yoludur.
4. Beklentilerini Anla
İşverenler, online iş ilanları verirken çalışanlara ne sundukları ve onlardan ne bekledikleri hakkında mümkün olduğunca çok ayrıntı vermelidir. Böylece aday havuzu daralacak ve sadece “doğru olanlar” iş başvurusunda bulunacaktır. Bu, mülakat aşamasında çok zaman kazandırır çünkü adaylar teklifin kendileri için uygun olup olmadığını veya restoranın standartlarını karşılayıp karşılamayacaklarını baştan bileceklerdir.
Yeni çalışanlar, restoranın standartlarını ve gereksinimlerini öğrenirken hata yapabilir. Yine de onları değerlendirmeye tabi tutmak, geri bildirimde bulunmak, katılım düzeyine dikkat etmek ve her zaman eğitmek önemlidir.
Hatalar kabul edilebilir, ancak bağlılık ve katılım adayın sorumluluk almaya hazır olduğunu gösterir. Her yeni personel, tüm ekiple tanıştırılmalı ve hoşça karşılanmalı, değerlendirme sürecinde ise desteklenmelidir.
5. İşe Alırken Bu Nitelikleri Ara
Garsonların sahip olması gereken genel nitelikler şunlardır:
- Görünüm
- Dakiklik
- Detaylara dikkat etmek
- Görgü
- Tutum
- Sıcakkanlılık
- Gözlem
- Nezaket
- Verimlilik (hızlı karar verme)
- Sabır
- İyi hafıza ve konsantrasyon
- İyi takım çalışması
Başvuru sahiplerini restoranda yaşanabilecek bazı durumlarla nasıl başa çıkacaklarını görmek için test edebilirsin - bu, ne kadar hızlı düşündüklerini ve liderlik becerilerini görmenin mükemmel bir yoludur.
Bununla birlikte, restoran sektörü hala kişisel bir dokunuşa ve aktif çalışanlara ihtiyaç duyan sayılı sektörler arasındadır. Bu, online olarak veya diğer işler gibi evden yapılamaz, bu nedenle pratik kısım (deneme süresi) seçim sürecinin anahtarıdır.
Görüşme sana aday hakkında bazı temel hisler verebilir, ancak asıl önemli olan iş performansıdır.
6. İlk İzlenim Önemlidir
Mülakat yaparken, adayın içeri girdiği andan itibaren sende yarattığı ilk izlenime dikkat et. Garson masasına yaklaştığında müşterilerin sahip olacağı izlenim budur.
Adayların kendilerini tanıtmalarına müsaade et ve bu sıradaki tutumlarını ve vücut dillerini gözlemle.
Adayın senle göz teması kurup kurmadığına dikkat et çünkü bu, müşteriye samimiyet ve alaka gösterir. Garsonların restorandaki rolü, kolay iletişim kurabilen ve arkadaşça tavır sergileyebilen birini gerektirir.
7. Görüşme Sırasında Sorman Gereken Sorular
Bir restoranda çalışmak bazen rahat ve stressiz olabilir, ancak bazen garsona zor anlar yaşatabilir ve strese yol açabilir. Bu nedenle görüşmende bunu da test etmelisin.
İlk olarak, adayları rahatlatacak basit sorularla başla; En sevdikleri film veya seyahat etmeyi sevdikleri yerler gibi bazı kişisel konulardan bahsedin. Kendilerini mümkün olan en iyi şekilde sunmaları ve sevdikleri şeyler hakkında konuşurken nasıl davrandıklarını görebilmek için onlara alan tanı.
Öte yandan, konu dışı ve beklenmedik sorularla onları zorlayın. Böylece, konuşmanın havası değiştiğinde nasıl tepki verdiklerini ve ne kadar yetenekli olduklarını görebilirsin.
Onlara varsayımsal sorular yönelt ve restoranda çalışırken meydana gelebilecek durumları ve bunları nasıl çözeceklerini hayal etmelerini sağla.
Garsonlarını Nasıl Doğru Yönetebilirsin? [Garsonlarını Mutlu ve Memnun Tut]
Adayları seçip bir ekip oluşturduktan sonra, asıl amaç, sahip olabileceğin en iyi takımı oluşturmak ve onları memnun tutmaktır. Restoranın için bir kayıp anlamına geleceğinden işlerini bırakmalarını istemezsin. Aklında bulundurman gereken bazı ipuçları:
1. Eğitim
Başarılı bir ekibe ve garson personeline sahip olmanın kritik unsuru eğitimdir. Yöneticiler, personeli belirli standartlara göre eğitmek için azami çaba göstermelidir. Zamanlarını çalışanlarına ayırmaları ve onları eğitmeleri gerekir.
Ayrıca, yönetim ekibi, sadece yapıcı eleştiriler vererek tüm personele rahat bir çalışma ortamı sağlamaktan sorumludur. Ama aynı zamanda onlara övgülerde bulunmaları ve mükemmel iş çıkarmaları amacıyla onları neşelendirmeleri gerekir.
Eğitim şunları içermelidir:
- Personel üyelerinin genel görünümü
- İyi davranış ve nezaket
- Menüye ve menüdeki her bir öğenin malzemelerine hakim olma
- Şarap tadımı ve bar hakkında bilgi sahibi olma (böylece garsonlar her öğün için uygun içecekler önerebilir)
Yeme içme alanında çalışırken hijyen çok önemlidir, bu nedenle restoranda ve çalışma istasyonlarında mutfaktan misafire kadar yiyeceklerin nasıl korunacağı konusunda eğitim verilmelidir.
Garsonlar, restoranın türüne ve servis tarzına göre eğitilmelidir - ister kaliteli bir restoran ister fast-food restoranı olsun. Buna servis ve sofra düzeni dahildir.
2. Bir Topluluk Oluşturmak
Restoranın içinde topluluk oluşturmak çok önemlidir. İnsanlar aidiyet duygusunu severler. İşverenler veya yöneticiler, çalışanlarına mümkün olan en iyi şekilde davranmalıdır. Onları bunalmış hissettiklerinde konuşmaya ve en iyi deneyimlerini paylaşmaya teşvik etmelidirler.
Restoran çalışanları, hayatlarının büyük bir bölümünü işlerine ayırıyorlar, bu nedenle çalışma ortamında "ikinci bir aile" duygusu benimsenmelidir.
Genellikle, insanlarla çalışırken restoranlarda stres mevcuttur, bu nedenle personel üyeleri veya restoran yöneticilerinin neden olduğu ek baskı iyi sonuç vermeyecektir.
Garsonlar, işverenin onlara değer verdiğini hissetmelidir. Bunu aşağıdaki yollarla yapabilirsin:
- Ekip binalarının organize edilmesi
- Toplantılar (personele adanmış etkinlikler)
- Bonuslar
- Personeli her zaman cesaretlendirmek
- "Ayın çalışanı" sistemi
- Kurslar (eğitim)
Ekstra zaman varsa, restoran personeline ek eğitim vermek akıllıcadır. Örneğin, bir profesyonel tarafından şarap tadım dersleri, iletişim hakkında seminerler, gastronomide yenilikler vb.
Garsonların hata yaptığında ne yapmalısın?
Çalışanlar hata yaparsa, daha iyi eğitilmelidirler. Sabır , ekip çalışmasının mecburi olduğu bir kolektif içinde çalışırken önemli bir rol oynar. Genellikle, kötü bir çalışma ortamı ve tatminsiz çalışanlar, kötü bir restoran yönetiminin sonucudur.
Ancak personele iyi davranılırsa, karşılığında güvenilir ve kendilerine adanan özen ve zamana saygı duyan çalışanların olur. İlişkilerin saygıya dayalı olduğu bir takımda çoğu zaman her şey yolunda gider.
3. Çalışma Koşulları
İyi çalışma koşulları ve sağlıklı bir çalışma ortamı aşağıdakiler tarafından oluşturulur:
- Maaşların gününde ödenmesi
- Duygusal destek
- Sabit vardiyalar
- Ekstra çalışma saatleri için ek ödemeler
- Dinlenme için aralıklı çalışma saatlerinin iyi yönetimi.
Fazla çalışan garsonlar iyi bir performansa sahip olmazlar. Kaliteli yemekler de önemlidir. Genellikle, restoranlarda personel, yüksek oranda gıda atığı nedeniyle artan yemeklerle beslenir. Bütçe üzerindeki olası etkisine karşın şeflerle anlaşarak çalışanlara sağlıklı yemekler sunabilirsin.
Garsonları en iyi performans için tutarlı bir "savaşta" olmaya teşvik etmenin bir başka yolu da bir derecelendirme sistemine sahip olmaktır.
Bu genellikle "ayın çalışanı" seçilerek gerçekleştirilir.
Ödül, tatiller veya para bonusu yoluyla olabilir. Restorana çok pahalıya mal olmayacak, ancak personele minnettarlık gösterecek ve onları gelecekte daha da üstün hizmet sunmaya teşvik edecektir.
Restoranda hizmet veren personel arasında bir hiyerarşi olması iyi olabilir, böylece her garson, restoranda geçirdiği aylar veya yıllar sonucunda daha yüksek seviyelere terfi bekleyebilir.
4. Bahşiş
Garson olarak çalışmak zor ve stresli olabilir çünkü tamamen en kaliteli hizmeti sunmaya odaklanmayı gerektirir. Bazen bu aynı zamanda fiziksel bir iştir (getir götür işleri). Bununla birlikte, gayet tatmin edici bir iş olabilir: çünkü garsonlar bazen asıl maaşlarından daha fazla bahşiş alabilirler.
Garsonlar ne kadar iyi performans gösterirlerse, o kadar bahşiş alırlar.
Bahşiş yöntemlerine gelince, restoran yöneticilerinin dahil olmaması en iyisidir. Sadece çalışanlar arasında bazı anlaşmazlıkların meydana gelmesi durumunda müdahalede bulunabilirler. Bahşişleri paylaşmak isteyip istemedikleri toplu sözleşmede yer alır.
Şirketlerin tercih edebileceği bahşiş politikalarının tümünün artıları ve eksileri vardır. Personel arasında restoran bahşişlerini paylaşmak iyi bir fikirdir çünkü bu durumda herkes bahşiş alır - garsonlar, şefler, yöneticiler, parayla doğrudan teması olmayan insanlar, sadece garsonlar değil.
Ancak, yalnızca birkaç garsonun en kaliteli hizmeti sunmak için elinden gelenin en iyisini yaptığı ve diğer meslektaşların ortalama hizmet verdiği ihtimali üzerinde de durulmalı. Bu durumda bütün çalışanlar yüksek performans sergileyen garsonların hak ettiği paradan pay alır.
Uzun deneyimler ve farklı senaryolar nedeniyle, bahşiş vermek için mümkün olan en iyi seçenek, personele topladıkları bahşişleri paylaşma olanağı vermektir. Ancak müşteri, üstün hizmetlerinden dolayı belirli bir garsona açık bir şekilde bahşiş verirse, bahşişleri kendileri için saklayabilirler.
5. Bonuslar
Çalışanlarını memnun etmenin harika bir yolu bonuslardır . Şimdiye kadar garsonların maaş ve bahşiş yoluyla iyi para kazandığını anlıyoruz.
Mükemmel garsonların varsa onların restoranın için çalışmaya devam etmesini sağlamalısın. Bu insanları eğitmek için zaman ayırdın ve garsonlardan birinin bile işi bırakması restoran için önemli bir kayıptır. Bu yüzden bonuslar çok önemlidir.
Belirli sezonlardaki ortalama satışlara göre, restoran yöneticilerinin restoran içindeki satışlar için bazı aylık hedefleri olmalıdır.
Bu hedeflerin aşılmasıyla ek bir kar yaratılmışsa, bu, ekip içindeki çalışanlar arasında paylaştırılmalıdır. Ya da bir garsonun bireysel performansını değerlendirerek bonus verebilirsin. Örneğin, 'ayın çalışanı' bir bonus alır.