Vrei să începi un restaurant?
Începerea unui restaurant fără un plan de afaceri adecvat este ca o navă fără busolă.
Știu că v-ați gândit totul despre deschiderea unui restaurant. Dar, nu este suficient. Trebuie să scrieți un plan de afaceri detaliat pentru restaurantul dvs.
Un plan de afaceri pentru restaurante este un cadru care vă va ajuta să vă lansați și să vă conduceți restaurantul într-un mod organizat și sistematic. Conține totul, cum ar fi designul meniului restaurantului dvs., detalii despre angajați, detalii despre piață etc.
Mai important, planul de afaceri vă va ajuta, de asemenea, să câștigați investiții pentru afacerea dvs. în restaurant.
În acest articol, vă vom arăta exact cum puteți scrie un plan de afaceri fantastic pentru restaurantul dvs.
Să începem!
De ce ai nevoie de un plan de afaceri pentru restaurantul tău?
Unii noi antreprenori din restaurante renunță la scrierea unui plan de afaceri. Acest lucru se datorează faptului că ar putea fi o sarcină provocatoare și consumatoare de timp. Dar, merită timpul și efortul tău. Iata de ce:
1. Acționează ca un ghid
Planul de afaceri este ca o hartă care te ghidează spre succesul restaurantului tău. De exemplu, vă ajută să determinați cum veți ieși în evidență de restul concurenților. Planul de afaceri constă din informații importante, cum ar fi analiza financiară, analiza pieței, proiectarea etc.
De asemenea, scrierea planului de afaceri ar putea dezvălui orice problemă chiar înainte de a începe restaurantul. Ori de câte ori vă confruntați cu o problemă, puteți utiliza documentul pentru a vă ajuta să găsiți o soluție adecvată.
2. Crucial pentru investitori
Dacă sunteți în căutarea unei investiții în afacerea dvs. cu restaurante, este esențial un plan de afaceri adecvat. Niciun investitor nu va investi fără un plan de afaceri detaliat.
Cum să scrieți un plan de afaceri pentru restaurante
Ar putea exista o mulțime de modalități de a scrie un plan de afaceri. Dar am enumerat cele zece elemente principale pe care ar trebui să le aibă fiecare plan de restaurant.
Iată principalele componente ale unui plan de afaceri pentru restaurante:
- Rezumat
- Descrierea restaurantului
- Analiza pieței
- Meniul restaurantului tău
- Personalul restaurantului
- Locația restaurantului dvs.
- Designul restaurantului dvs.
- Plan de marketing
- Planul de funcționare a restaurantului
- Analiză financiară
Acum, le voi discuta în detalii:
1. Rezumat Executiv
Orice plan de afaceri ar trebui să înceapă cu un rezumat executiv. Rețineți că aceasta nu este doar secțiunea de introducere. Este un scurt rezumat al întregului plan.
Scopul principal al rezumatului este de a atrage atenția cititorului. În general, cititorii dvs. vor fi investitorii dvs. sau alți parteneri de afaceri.
Iată câteva elemente ale rezumatului executiv: (Descrieți-le pe scurt)
- Numele, bucătăria și tema restaurantului
- Declarația misiunii restaurantului tău
- Cum diferiți de concurenții dvs.
- O scurtă prognoză a costurilor
- Cum veți executa planurile
- Rentabilitatea așteptată a investiției
Sfat : faceți această secțiune concisă și ușor de înțeles.
2. Descrierea afacerii dvs. în restaurant
În această parte, descrieți în detaliu afacerea dvs. în domeniul restaurantelor. Mai întâi, scrieți numele restaurantului dvs. și apoi alte detalii importante, cum ar fi locația, contactele etc. Iată câteva aspecte pe care trebuie să le descrieți în detalii:
A. Tipul restaurantului
(Concept de restaurant) Ce fel de restaurant intenționați să începeți?
- Tipuri de servicii de restaurant: Fast-casual, fast-food, „mese rafinate etc.
- Tipuri de bucătărie: chineză, thailandeză, pizza etc.
B. Detalii despre proprietarul restaurantului
În această secțiune, trebuie să vorbești despre tine. Menționează experiența ta de muncă și orice alte realizări. De asemenea, puteți menționa realizările celor mai buni membri ai echipei.
3. Analiza pieței
Această secțiune descrie strategia dvs. de marketing și concurenții. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le conțină această secțiune:
A. Analizați-vă clienții
Raspunde la aceste intrebari:
- Demografia locației?
- Cine vor fi clienții tăi obișnuiți? (Demografie)
- Vârstă
- Sursa de venit
- Gen
- Ce le place?
B. Analizează-ți concurenții
Iată câteva întrebări pe care trebuie să le abordați:
- Menționează toate restaurantele populare din locația ta.
- Ce restaurante sunt concurenții tăi direcți?
(Să presupunem că conduceți un restaurant cu sushi. Dacă există un alt restaurant cu sushi în localitatea dvs., acel bar va fi concurentul dvs. direct.) - Concurenții tăi au succes?
- De ce ar trebui clienții dvs. să vă aleagă restaurantul față de alți concurenți?
Vă rugăm să luați notă de alte detalii , cum ar fi prețurile la produsele alimentare, deschidere ore, design interior, etc Apoi , cred că de modul în care pot sta afară de competitori. Această secțiune este foarte importantă și pentru investitorii dvs.
C. Analizați piața
Raspunde la aceste intrebari:
- Care este specialitatea ta? De exemplu, mâncare thailandeză, sushi etc.
- Oamenii sunt deja interesați de acea bucătărie? Câtă cerere există pe piață pentru bucătăria ta?
- Ce oferte speciale aveți pentru clienții dvs.?
Această secțiune nu este importantă doar pentru investitorii dvs. De asemenea, vă va ajuta să faceți un plan pentru succesul restaurantului dvs.
4. Meniul restaurantului dvs.
Meniul este o altă parte crucială a restaurantului. Va trebui să-l proiectați cu atenție. Un meniu bine conceput poate crește drastic vânzările unui restaurant. De asemenea, ajută la promovarea preparatelor profitabile și la creșterea profitabilității restaurantului.
Este posibil să nu aveți cea mai bună versiune a meniului dvs. în acest moment. Dar este bine să ai un meniu simplu.
În acest moment, ar trebui să aveți și sigla restaurantului pregătită. Puteți proiecta singur logo-ul folosind un instrument gratuit precum Canva , dar cel mai bine este să comandați o siglă de la servicii de freelancer precum Fiverr . Folosiți această siglă în meniul restaurantului.
Elementul principal al meniului dvs. este prețul pentru mâncărurile dvs. Cu toate acestea, stabilirea corectă a prețurilor pentru preparatele dvs. nu este, în general, fezabilă în acest moment. Va trebui să vă rulați restaurantul pentru o perioadă de timp pentru a obține datele și pentru a stabili cu precizie prețurile.
(Aflați mai multe despre cum să creați un meniu excelent în restaurant în acest articol.)
5. Personalul restaurantului
În secțiunea anterioară, v-am sugerat să notați calificările și realizările proprietarului restaurantului. În această secțiune, trebuie să scrieți în detaliu despre echipa de conducere a restaurantului. Acest lucru va câștiga încrederea investitorilor dvs.
Nu este nevoie să aveți pregătită întreaga echipă de angajați în acest moment. Cu toate acestea, ar trebui să aveți câțiva membri importanți ai personalului. Scrie despre experiența lor de lucru și realizările lor.
6. Locația restaurantului dvs.
Locația este unul dintre cei mai importanți factori ai succesului unui restaurant. Ar fi trebuit să te hotărăști deja asupra unei locații pentru restaurantul tău. Dacă nu ați făcut-o, faceți o listă cu 3-5 locații potrivite pentru afacerea dvs.
Trebuie să vă gândiți foarte bine în timp ce alegeți locația restaurantului. În primul rând, faceți o analiză a pieței și cunoașteți-vă datele demografice ale clienților. Apoi asigurați-vă că locația dvs. este potrivită pentru clienții vizați.
De exemplu, să presupunem că intenționați să începeți un restaurant scump. Cel mai bine va fi dacă alegeți o locație în care rezidenții sau vizitatorii sunt bogați din punct de vedere financiar. De asemenea, ar trebui să se potrivească gustului și preferințelor lor.
În acest fel, atunci când scrieți această secțiune, puteți răspunde la această întrebare:
„De ce este această locație perfectă pentru restaurant?”
Menționați fiecare detaliu, cum ar fi costul, demografia etc.
Există două lucruri principale pentru analiza locației:
- Accesibilitatea locației
- Afaceri complementare
Consultați acest articol pentru a afla mai multe despre cum să alegeți o locație pentru restaurantul dvs.
7. Proiectarea restaurantului dvs.
Designul estetic al restaurantului dvs. nu este important doar pentru partenerii de afaceri și investitori, ci este, de asemenea, crucial pentru a oferi clienților dvs. o experiență excelentă.
Designul interior depinde de demografia clienților dvs. și de tipul restaurantului dvs. De exemplu, tema unui restaurant de tip fast-food trebuie să fie foarte diferită de designul unui restaurant premium de luat masa.
Raspunde la intrebare:
„Ce fel de design va fi potrivit pentru restaurantul meu? Acest design va atrage clienții mei?
Trebuie să le explicați investitorilor dvs. de ce ați ales acest design și de ce este cel mai potrivit pentru restaurantul dvs.
Notă : Estetica designului este importantă, dar funcționalitatea designului este și mai importantă.
8. Planul de marketing
Marketingul este crucial pentru creșterea oricărui restaurant. Trebuie să anunțați oamenii despre afacerea dvs. pentru a avea succes. Iată câteva întrebări la care trebuie să răspundeți:
- Cum ai de gând să-ți comercializezi restaurantul?
- Ce metode de publicitate vei folosi?
- Metodele dvs. de publicitate sunt diferite de concurenții dvs.? Cum?
Această secțiune este crucială pentru investitorii dvs. De asemenea, trebuie să aveți un plan de marketing atât înainte, cât și după deschiderea restaurantului. De exemplu:
- Cum veți informa oamenii despre restaurantul dvs. înainte de a-l lansa?
- Cum vei atrage clienți după ce îți vei începe restaurantul?
Sfat important : metodele de marketing digital precum Facebook Ads , Google Business , Google Ads , sunt metode excelente de comercializare a restaurantului. Nu este nevoie să angajați o agenție pentru toate acestea; o poți face singur!
9. Planul de funcționare a restaurantului
Modul în care vă veți conduce restaurantul este cu siguranță o altă parte importantă a afacerii dvs. Procesul de funcționare a restaurantului este destul de complex și are o mulțime de componente.
Nu este posibilă prezicerea și documentarea întregului proces de funcționare a restaurantului înainte de a începe afacerea. Dar, cel puțin puteți avea o strategie operațională înainte de a vă lansa restaurantul. Puteți scrie despre cum vă veți angaja personalul și ce tehnologie veți utiliza.
Iată câteva lucruri pe care le puteți detalia în această secțiune:
Găsirea și recrutarea angajaților
Găsirea personalului potrivit pentru restaurantul dvs. poate fi o provocare. Deci, trebuie să aveți o metodă sistematică pentru recrutarea personalului restaurantului.
Enumerați toate portalurile de locuri de muncă online pe care intenționați să le utilizați. De asemenea, puteți utiliza alte metode, cum ar fi reclame în ziare sau recomandări personale, pentru a găsi angajați buni.
Cum veți selecta cel mai bun personal?
Faceți o listă cu ceea ce este necesar pentru fiecare rol de serviciu, cum ar fi bucătar, casier, manager etc. Scrieți câteva întrebări de interviu pe care le puteți folosi pentru a vă găsi angajații ideali.
Tehnologie pentru restaurante
Un mare avantaj al înființării unui restaurant în zilele noastre este că există o mulțime de programe software moderne care pot facilita administrarea și administrarea unui restaurant. Un exemplu obișnuit este software-ul POS pentru restaurante (numit și software de gestionare a restaurantelor ). Acest tip de software poate gestiona o mulțime de funcții de restaurant, cum ar fi:
- Gestionarea comenzilor
- Urmărirea vânzărilor la restaurant
- Acceptarea comenzilor de alimente online
De fapt, majoritatea restaurantelor folosesc software-ul în zilele noastre. Este crucial.
10. Analiza financiară
Cea mai importantă parte a planului dvs. de afaceri este secțiunea de analiză financiară. În cea mai mare parte, veți găsi investitorii care se uită mai întâi la secțiunea financiară atunci când văd documentul planului dvs. de afaceri.
Este o decizie bună să angajezi un contabil profesionist care să te ajute cu această secțiune și să ofere o estimare realistă. Va trebui să oferiți contabilului dvs. câteva informații precum:
- Câte locuri are restaurantul tău?
- Care este factura așteptată pentru fiecare client? (In medie)
- Câți oaspeți vă așteptați pe zi pentru restaurantul dvs.?
- Costurile dvs. pentru alimente - costurile ingredientelor, alte costuri.
Iată câteva lucruri utile pe care contabilul dvs. trebuie să le includă în secțiunea de analiză financiară:
Prognoza de vânzări
Aceasta ar trebui să fie o estimare realistă a vânzărilor săptămânale, lunare și anuale. Puteți estima această prognoză în funcție de diferiți factori, cum ar fi capacitatea locului restaurantului, opțiunile de livrare, bugetul publicitar, creșterea preconizată, locația și prețurile preparatelor dvs.
Costul total estimat pentru începerea restaurantului
Orice investitor ar dori să știe unde își cheltuie banii. De asemenea, efectuarea unei estimări a costurilor vă va ajuta restaurantul să rămână în limita bugetului. Ar trebui să identificați:
- Cele mai mari cheltuieli pentru restaurantul tău
- Alte cheltuieli mici
- Capitalul necesar pentru exploatarea restaurantului („Fond de rulment”)
Prognoza profiturilor și pierderilor
Această secțiune este destul de simplă. Va trebui să scrieți o estimare a profitului sau pierderii preconizate în primul an.
Analiză Break-Even
Break-even este atunci când afacerea dvs. în restaurante începe să devină profitabilă. Atunci restaurantul plătește toate împrumuturile, investițiile și costurile de pornire. Aceasta este o valoare foarte valoroasă pentru investitorii și partenerii de afaceri.
Iată o formulă pentru a calcula acest lucru: (Contabilul dvs. ar trebui să se ocupe de acest lucru)
Punct de rentabilitate = Costuri fixe totale / (Venit mediu pe client - Cost mediu pe client)
Acest lucru va spune investitorilor dvs. când pot obține o rentabilitate a investiției.
Exemple de planuri de afaceri pentru restaurant
Vă recomandăm să vizitați site-ul web Bplans pentru câteva exemple de planuri de afaceri.
Aici sunt cateva exemple: