Căutați exemple pentru a crea organigrama restaurantului dvs.?
Crearea organigramei restaurantului este foarte importantă din mai multe motive.
În acest articol, vă voi arăta diferite tipuri de scheme organizatorice pentru restaurante de diferite dimensiuni:
- Cafenele
- Restaurante mici
- Restaurante medii
- Restaurante cu servicii complete - care pot fi clasificate ca mari sau hoteliere
- Și restaurante fast-food
De asemenea, voi vorbi despre importanța lor, de ce ar trebui să creați unul chiar înainte de a începe restaurantul și să vă dau 3 sfaturi care vă vor ajuta să creați organigrama ideală pentru stabilirea dvs.
Să începem!
Importanța unei organigrame a restaurantelor
O organigramă este o piesă crucială pentru funcționarea eficientă a oricărei afaceri - și care include restaurante.
Cu organigrama corectă, veți putea:
- Aveți control direct asupra posturilor pe care trebuie să le ocupați în restaurantul dvs., de la manager până la persoana care se ocupă de paza parcării.
- Definiți funcțiile fiecărei poziții.
- Definiți poziția fiecărui rol în lanțul de comandă.
- Îmbunătățiți comunicarea între lucrătorii din unitate.
- Optimizați toate procesele care au loc în restaurant.
Organigramele sunt, de asemenea, utilizate în unele unități pentru a ilustra scalabilitatea fiecărei funcții , care poate servi și la motivarea angajaților.
Schema organizațională a companiei dvs. nu este doar un alt document pe care ar trebui să îl aveți la dosar - ci dimpotrivă.
Trebuie să fie afișat într-un loc vizibil și tipărit într-un tip mare, lizibil, astfel încât fiecare lucrător să îl poată vedea.
Organigrama este unul dintre primele instrumente pe care trebuie să le definiți chiar înainte de a vă crea restaurantul, deoarece este direct legat de natura și funcționarea acestuia.
Tipuri de organigramă pentru restaurante
Există diferite tipuri de organigrame care pot servi pentru a ilustra organizarea companiei.
Cu toate acestea, cele mai bune tipuri de organigramă de utilizat cu restaurantele sunt organigramele verticale , orizontale și mixte .
De ce? Ei bine, pentru că majoritatea sunt organizații mici, cu mai puțin de 60 de angajați, ceea ce complică utilizarea altor tipuri de organigrame, cum ar fi cele circulare.
Organigramele verticale și mixte sunt cele care vă vor oferi un contur mai curat, ușor de înțeles, care va arăta excelent fără prea multe detalii.
Exemple de organigrame
În continuare, vă voi oferi câteva exemple care vă pot servi drept inspirație pentru a crea organigrama restaurantului sau pentru a-l optimiza pe cel pe care îl aveți deja.
Merită menționat faptul că fiecare unitate este diferită de cealaltă datorită dimensiunii sale și bazată pe funcționarea sa.
Unele unități au organigrame mult mai extinse și detaliate, care ilustrează și funcțiile fiecărui angajat.
În unele restaurante mici, vor exista angajați care vor fi însărcinați cu îndeplinirea diferitelor funcții care sunt acordate în mod normal altor angajați.
Un exemplu clar în acest sens sunt chelnerii care îndeplinesc funcțiile de personal de curățenie sau că bucătarii sunt responsabili colectiv de curățarea bucătăriei.
Organigrama unei cafenele
În acest exemplu, am folosit o cafenea ca inspirație. Cu toate acestea, ar putea fi clasificat și ca un mic restaurant.
Datorită naturii afacerii, nu este necesar să aveți numeroși angajați .
Ca de obicei, proprietarul se află în partea de sus a organigramei, urmat de administratorul afacerii și apoi de manager.
După cum puteți vedea în exemplu, unul dintre cele mai importante roluri este cel de manager .
Deoarece este o unitate mică, managerul trebuie să se ocupe de dirijarea tuturor angajaților; de la bucătari la baristi.
Managerul este, de asemenea, casier în perioadele aglomerate din cafenea.
În această unitate, zona de bucătărie nu are un bucătar executiv sau bucătar principal . În schimb, este împărțit în trei stații:
- Bucătărie : unde sunt pregătite micul dejun și brunch. Are un bucătar și un asistent de bucătărie pentru a accelera producția.
- Cofetărie : unde se fac tot felul de prăjituri, prăjituri și alte preparate dulci foarte renumite în cafenele. Are un bucătar patiser și un asistent.
- Brutărie : unde se prepară pâine, focaccia, pizza și multe altele. Are un brutar și un asistent.
În zona de bucătărie, găsim și o mașină de spălat vase dedicată exclusiv curățării tacâmurilor și a veselei utilizate în serviciu. Ocazional vor ajuta la curățarea instrumentelor de lucru ale fiecărei stații, deși această muncă revine asistenților fiecărei stații.
Partea din față a personalului casei are doar doi chelneri.
Chelnerii sunt, de asemenea, însărcinați cu curățarea fațadei casei și menținerea meselor îngrijite și curate.
În cele din urmă, doi baristi se dedică exclusiv pregătirii băuturilor precum cafea, infuzii și sucuri naturale.
Organigrama micului restaurant
Acest exemplu este perfect pentru a ilustra organizarea unui restaurant de familie .
Proprietarul îndeplinește funcțiile de manager și este însărcinat cu supravegherea tuturor angajaților, angajarea altora noi și alte funcții comune ale funcției sale.
Administratorul, casierul și personalul camerei sunt sub supravegherea sa.
Acest restaurant are un bucătar executiv însărcinat cu crearea de feluri de mâncare noi, inventarierea bucătăriei și dirijarea fiecărui bucătar.
În plus, fiind un mic restaurant, ei se ocupă și de pregătirea și / sau pregătirea preparatelor în zilele aglomerate.
Bucătarii se ocupă de majoritatea preparatelor simple și moderat complicate din unitate, pe lângă linia caldă și rece.
În plus față de curățarea ustensilelor și a vaselor utilizate în service, mașina de spălat vase îndeplinește funcția de a menține bucătăria și instrumentele de lucru curate.
Pe de altă parte, chelnerii sunt responsabili de aducerea vaselor la masă și de organizarea și curățarea lor după plecarea oaspeților. În timpul liber, aceștia se ocupă și de curățarea părții din fața casei.
Organigrama unui restaurant mediu
În această unitate, funcționarea restaurantului se schimbă semnificativ.
După cum puteți vedea, în acest restaurant de dimensiuni medii, organigrama îl plasează pe manager ca un rol vital, similar cu organigrama de mai sus.
Cu toate acestea, în acest caz, managerul îndeplinește funcția de recepționer și casier, în timp ce proprietarul este responsabil de promovarea restaurantului.
Nu îndeplinește nicio funcție de supraveghere directă cu chelnerii și bucătarii, deoarece personalul din bucătărie îl are ca șef pe bucătarul executiv, iar chelnerii îl au pe chelnerul șef ca supraveghetor.
Această organigramă are un personal destul de mic.
Acest exemplu de diagramă ar putea părea ineficient . Totuși, având în vedere că proprietarul restaurantului îndeplinește o parte din funcțiile managerului, este încă o organizație eficientă.
De asemenea, un angajat de curățenie în fața casei (FOH) este adăugat dedicat exclusiv organizării și curățării meselor după ce mesele au terminat.
Organigrama unui restaurant cu servicii complete
Această organigramă reprezintă ligile majore - restaurante cu servicii complete, restaurante mari sau restaurante hoteliere.
Acest tip de restaurant are o organizare mult mai complexă.
Fiecare angajat este responsabil pentru îndeplinirea funcțiilor limitate, inalterabile și raportarea către o persoană responsabilă cu divizia sa. Acest lucru maximizează eficiența fiecăruia!
Mai jos, explic funcția fiecărui rol de la cel mai mare la cel mai mic din această structură organizațională:
- Administratorul este responsabil de cerințele legale și administrative ale restaurantului.
- Managerul este însărcinat cu supravegherea șefilor fiecărei divizii, cu observarea directă a casierilor și a recepționerului.
- Managerul bucătăriei este însărcinat cu supravegherea achizițiilor necesare bucătăriei.
- Bucătarul executiv este responsabil de crearea meniului și de supravegherea funcționării generale a bucătăriei, precum și de colaborarea strânsă cu managerul bucătăriei.
- Sous-bucătarul este însărcinat cu supravegherea placării fiecărui fel de mâncare, a preparatelor pentru fiecare sezon și multe altele.
- Fiecare stație are un bucătar de post cu mai multă experiență pentru a pregăti mesele mai complexe ale fiecărei stații și pentru a observa pregătirile și producția bucătarilor și, respectiv, a asistenților de bucătărie.
- Bucătăria are o mașină de spălat vase și spălătorii din spatele casei, însărcinată cu menținerea curată a zonelor de lucru și organizarea echipamentelor de bucătărie.
- Șeful chelnerilor sau Maitre d ' este însărcinat cu observarea muncii fiecăruia dintre chelneri, îndrumarea meselor către mesele lor și asigurarea faptului că camera funcționează așa cum ar trebui.
- Somelierul este însărcinat cu oferirea de opțiuni de vin adecvate meselor.
- Există, de asemenea , personalul de curățare din fața casei (FOH) , dedicat exclusiv organizării fiecărei mese și curățării după plecarea meselor.
- În cele din urmă, șeful securității este responsabil cu paznicii, valetele și camerele de securitate ale unității.
Această organizare este posibilă numai în sălile de mese de ultimă generație, cum ar fi restaurantele gourmet cu multă bogăție și costuri ridicate pentru a justifica fiecare angajat, confortul meselor și calitatea preparatelor.
(Aflați mai multe despre rolurile și responsabilitățile personalului restaurantului în acest articol)
Organigrama unui restaurant de tip fast-food
Organigrama unui restaurant sau lanț de fast-food este foarte diferită și se concentrează mai mult pe eficiența și buna funcționare a restaurantului decât pe cele anterioare.
La fel ca în exemplul de mai sus, fiecare angajat îndeplinește un rol specific pentru a maximiza eficiența.
În acest tip de unitate, există funcția de șef de resurse umane , care îndeplinește o parte din funcțiile unui administrator, cum ar fi plata salarizării, angajarea și concedierea.
Managerul este însărcinat cu supravegherea celorlalți angajați, pe lângă faptul că este în legătură directă cu șeful resurselor umane.
Există, de asemenea, funcția de asistent manager , care se ocupă de supravegherea funcționării autovehiculului restaurantului , care este de fapt unul dintre puținele aspecte diferite în restaurantele de tip fast-food.
Deși nu l-am adăugat la acest grafic, unele restaurante fast-food au și o divizie care se ocupă de livrări .
3 sfaturi pentru a crea organigrama restaurantului dvs.
Iată câteva sfaturi simple pe care le puteți aplica în crearea unei diagrame organizatorice pentru compania dvs.:
1. Începeți de sus în jos
Dacă sunteți proprietarul restaurantului, începeți prin plasarea poziției dvs. de proprietar în partea de sus a organigramei și construiți celelalte poziții din aceasta.
Este important să definiți și ce tip de proprietar veți fi - întrebați-vă practic:
Vei avea vreo ocupație directă în restaurant? Dacă da, care sunt acele funcții?
Și dacă nu, gândiți-vă la persoanele care ar trebui să se ocupe de funcțiile voastre ca la cei responsabili cu conducerea unității.
2. Gândiți-vă la funcții, nu la poziții
Înainte de a vă gândi la poziții specifice pentru fiecare angajat, gândiți-vă la funcțiile pe care trebuie să le îndepliniți în restaurant, apoi creați o poziție pentru funcția respectivă.
Iată câteva exemple de funcții cu poziții specifice pentru fiecare:
- Gătit - gătește.
- Curățarea bucătăriei - personalul din spatele casei.
- Aducerea mâncării la masă - chelneri.
- Curățarea meselor - personalul de curățare din fața casei.
- Primiți mesele - recepționer.
- Parcarea mașinilor meselor - valet.
În funcție de dimensiunea și natura unității dvs., veți putea satisface mai mult sau mai puțin aceste funcții cu angajați potriviți .
3. Luați în considerare debitul maxim și minim aproximativ pentru fiecare zi
Un restaurant, în funcție de dimensiunea și tipul său, are capacitatea de a satisface un număr maxim sau minim de comenzi pe zi .
După efectuarea unui studiu de piață, vizitarea concurenței și stabilirea tipului de restaurant dorit, puteți estima o valoare aproximativă a fluxului de comenzi.
Este important să luați în considerare un flux maxim și minim, deoarece ar trebui să vă propuneți să rămâneți în cifre medii.
De exemplu, dacă trebuie să completați aproximativ 300 de comenzi de mâncare într-un schimb de 8 ore, nu puteți conta doar pe doi bucătari, un sous-bucătar și un asistent de bucătărie pentru a face acest lucru.
Acest sfat vă va ajuta, de asemenea, să estimați producția zilnică necesară, să reduceți pierderile și să nu angajați mai mult sau mai puțin personal decât aveți nevoie.
Implementarea unui organigram în restaurantul dvs. maximizează eficiența acestuia
Este clar că structura organizatorică a unui restaurant este reglabilă .
Organigramele trebuie să fie supuse unei schimbări constante, mai ales atunci când vine vorba de restaurantele mici care abia încep și au planuri de creștere.
De multe ori, succesul unui restaurant va provoca, de asemenea, modificări în organigramă - de obicei pentru a crește sau a reduce numărul angajaților din restaurant.
Aveți deja pregătit organigrama?
Articole pentru noi restauratori
Iată câteva articole importante care vor fi foarte utile pentru noii proprietari de restaurante:
- Cum să proiectezi un plan de etaj pentru un restaurant ?
- Cum să- ți angajezi chelnerii și să îi gestionezi?