Vrei să creezi un restaurant nou, dar nu știi de unde să începi?
În acest articol vă arăt tot ce trebuie să faceți!
Deschiderea unui restaurant este una dintre ideile cele mai folosite de antreprenori pentru a dobândi libertate economică. Cu toate acestea, la nivel global, cel puțin 50% dintre restaurante eșuează în primele luni. De ce? Ei bine, sunt multe motive, dar cel mai frecvent este lipsa de capital și lipsa de planificare a desfășurării afacerii.
În acest articol vă voi spune:
- Cum să creezi un restaurant de la zero și câteva sfaturi utile.
- Despre importanța de a o face corect.
- Și la ce să vă așteptați după deschiderea unui restaurant.
Dacă nu ai experiență cu acest tip de afaceri, acesta este articolul pe care trebuie să-l citești pentru a-ți face o idee generală despre lucrurile pe care trebuie să le faci pentru a-ți deschide un restaurant.
În plus, voi împărtăși cu voi o parte din experiența mea în această lume - sper că vă va fi de valoare în călătoria voastră.
Să începem!
Totul începe cu o idee.
Un restaurant, și în realitate, orice afacere, se naște dintr-o idee. Poate fi orice:
- Un produs interesant despre care crezi că se va vinde bine.
- Ideea că crearea unui restaurant îți va aduce bani.
- Ideea că ai destulă pasiune pentru a găti mâncare delicioasă.
- Poate într-o zi te-ai întâlnit cu prietenii și familia și ei au venit cu acest proiect.
- Sau, poate că vindeți de mult timp mâncare de casă prietenilor și familiei și doriți să faceți următorul pas.
- Și altele.
Această idee este primul pas pe care nu mulți îl menționează în acest tip de articol — chiar am fost vinovat că am sărit peste acest pas .
Ceea ce contează este că ai acea idee , indiferent dacă este bine definită sau nu, dar că crezi suficient în ea încât să o consideri o oportunitate serioasă.
Dacă aveți deja această idee, este timpul să începeți lucrul propriu-zis - definiți ideea respectivă .
Nu scrieți un plan de afaceri... încă.
Deși multe ghiduri similare cu acesta încep prin a spune că ai nevoie de un plan de afaceri, că trebuie să creezi o strategie de marketing și să definești imediat fiecare aspect al viitorului tău restaurant, nu sunt în totalitate de acord .
De ce?
Ei bine, este o risipă de muncă.
Cum poți crea o teorie completă bazată pe o idee cu care ai venit? Cum poți crea o organigramă a unei companii mentale care nu ți-a dat dovezi că va funcționa?
Este absurd.
Prin urmare, în ghidul meu, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este un studiu de piață .
Raționamentul meu este că nu poți fi sigur că ideea ta va funcționa pentru că îți sună grozav.
Dacă nu vrei să ai un restaurant unde doar tu, familia și prietenii mănânci.
De aceea, de cele mai multe ori, familiile și prietenii nu sunt cei mai buni parteneri de afaceri - nu sunt întotdeauna cei mai neutri în a vă oferi părerea.
Vreau să precizez că acest lucru nu se aplică tuturor întreprinderilor pentru că dacă nu ar exista oameni riscanți care își pun produsele și serviciile pe piață fără să știe dacă ar funcționa, noi nu am fi aici.
Dar asta înseamnă doar că unele idei sunt atât de incredibile încât sunt ca pescuitul într-un butoi când devin o afacere - dacă ai curajul și siguranța că ai tale, atunci poți începe cu acel plan de afaceri.
Pași pentru deschiderea unui restaurant.
Mai jos voi detalia fiecare dintre pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a deschide cu succes un restaurant. Amintiți-vă că nu toate situațiile sunt la fel, așa că este posibil să puteți sări peste anumiți pași în funcție de ai dvs.
La fel, unele restaurante nu pleacă din același pas, de exemplu, dacă ai deja o locație, sau dacă ai echipamente dintr-o afacere trecută și nu numai.
1. Efectuați un studiu de piață.
Efectuarea unui studiu de piață cât mai curând posibil vă va ajuta să definiți un concept, un meniu sau o idee pe care o aveți în vedere, astfel încât să fie mai ușor de vândut publicului ulterior.
Odată ce definiți aceste aspecte, puteți continua cu următorii pași.
Un studiu de piață poate fi destul de simplu - puteți crea și tipări câteva formulare cu întrebări importante care să vă ajute să vă definiți afacerea și să începeți să sondați oamenii de pe stradă.
Puteți utiliza întrebări deschise sau închise pentru sondaj, cum ar fi:
- Ce tip de restaurant preferi? / Ce tip de restaurant preferi dintre următoarele opțiuni?
- Ți-ar plăcea un restaurant care să servească X feluri de mâncare?
- Care este restaurantul tău preferat din oraș?
- Care este mancarea ta preferata?
De asemenea, puteți utiliza alte metode pentru a efectua o analiză de piață, cum ar fi focus grupuri, interviuri în persoană, studierea concurenței și chiar puteți întreba restauratorii experți din orașul dvs.
Trebuie să includeți întrebări care vă ajută să definiți următoarele aspecte:
- Viabilitatea conceptului sau a ofertei gastronomice pe care o aveți în vedere.
- Prețuri medii pe care clienții dvs. ar fi dispuși să le plătească.
- Obiceiurile de consum ale publicului țintă.
- Concurența dvs. și impactul acesteia.
- Locația cea mai ideală pentru a vă plasa restaurantul.
- Și altele.
Răspunsurile la aceste întrebări vă pot ajuta să definiți proiectul pe care îl aveți în minte și apoi să-l modelați prin următorii pași.
2. Definiți conceptul restaurantului dvs.
Conceptul de restaurant este vital pentru că va defini o mare parte din experiența pe care doriți să o oferiți, de la mâncare, la tipul de serviciu și vibe-ul restaurantului dvs.
Este o idee bună să faceți mai întâi o cercetare de piață, astfel încât să puteți crea un concept de restaurant care să se potrivească cu ceea ce caută oamenii din orașul dvs.
Poate fi ceva care lipsește, un concept care nu a fost foarte exploatat sau ceva total original.
Totuși, dacă este primul tău restaurant, este o idee bună să alegi un concept simplu care să aibă succes în orașul tău și să-l modifici puțin pentru a-i da personalitate.
O altă recomandare este să creați un concept care să fie atractiv pentru publicul țintă.
Avand in vedere ca milenialii sunt segmentul cu cea mai mare putere economica in prezent, este o idee buna ca restaurantul tau sa fie modern, sa ramana adaptat la tendinte si sa aiba o voce tanara ca companie.
Conceptul corect este cel care te va ajuta sa iti personalizi restaurantul astfel incat sa atraga atentia clientilor pe care ii doresti in afacerea ta.
3. Creați un meniu pentru restaurantul dvs.
Al treilea pas este să creezi un meniu pentru restaurantul tău. Poate ai deja ceva în minte, dar în acest moment trebuie să definești care vor fi exact felurile de mâncare din restaurantul tău. Ar trebui să luați în considerare:
- Preturile produselor folosite.
- Disponibilitatea ingredientelor și a furnizorilor. Este important să găsești furnizori de restaurante cu care poți crea o relație de afaceri bună.
- Costul pregătirii (gaz, electricitate, apă, alte servicii și salariile restaurantului dvs.).
- Pretul la care vei vinde produsele.
- Și că totul este în concordanță cu celelalte detalii ale restaurantului.
Un alt aspect vital pe care trebuie să-l creezi în același timp este designul meniului restaurantului tău, care la rândul său trebuie să includă tipul de meniu , culorile, distribuția preparatelor, imagini, elemente grafice și multe altele.
Te poți baza pe sfatul unui bucătar profesionist pentru a crea preparatele și pe ajutorul unui designer grafic cu experiență în nișa restaurantului pentru a concepe meniul.
Acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că felurile dvs. de mâncare arată atrăgătoare, că meniul dvs. oferă experiența potrivită și că felurile dvs. au gust și arată delicios atunci când ajung la masă.
4. Scrieți un plan de afaceri.
După ce ați finalizat acești primi pași, va trebui să creați un plan de afaceri pentru a defini alte aspecte ale acestuia.
Un plan de afaceri este cartea sfântă, ghidul utilizatorului, instrucțiunile restaurantului tău. În plus, este un document vital pentru următorul pas.
Ar trebui să includă:
- Un rezumat executiv.
- Analiza SWOT.
- Analiza pietei.
- Proiecții pentru restaurante, cum ar fi câștigurile medii, vânzările lunare și multe altele.
- Trebuie să aveți o defalcare a costurilor pentru a deschide restaurantul.
- O descriere a locației restaurantului.
- Detalii despre funcționarea restaurantului și modelul său de afaceri.
- Și altele.
Planul de afaceri este vital pentru un restaurant, deoarece este ceea ce vă va ajuta să obțineți fonduri pentru proiect, împrumuturi bancare, să definiți funcționarea restaurantului dvs., să obțineți parteneri și multe altele.
În unele țări, este chiar necesar să obțineți anumite permise.
5. Obțineți fonduri pentru proiectul dvs.
Următorul pas este strângerea de capital pentru întregul proiect. Acest lucru, desigur, este vital, deoarece banii sunt cei care mișcă vitezele oricărei afaceri.
Veți avea nevoie de bani pentru a:
- Închiriază sau cumpără un loc.
- Cumpărați echipamente pentru bucătăria restaurantului.
- Achiziționați echipamente pentru administrarea restaurantului.
- Cumpărați mobilier și plătiți pentru decor.
- Plătiți pentru renovări și ajustări ale spațiului restaurantului.
- Plătiți pentru sfaturi profesionale, cum ar fi designeri, decoratori, arhitecți și multe altele.
- Plătește forța de muncă.
- Plătiți salarii administrative - managerilor, recrutorilor, administratorilor, contabililor și multe altele.
- Permise de plată și consultanță juridică.
- Plătiți salarii angajaților.
- Pentru strategia de marketing.
- Și mai multe cheltuieli de logistică.
Chiar dacă aveți toți banii de care aveți nevoie pentru toate acestea, este o idee bună să aveți parteneri, investitori sau să căutați împrumuturi bancare pe care să le achitați ulterior.
De ce? Pur și simplu pentru că poate fi util să ai bani în plus atunci când pornești o afacere.
De fapt, este recomandat să aveți între 30% și 50% din bugetul total pentru cheltuielile care pot apărea la deschiderea afacerii, sau doar pentru a menține afacerea în timp ce aceasta capătă tracțiune pe piața locală.
Acest lucru este crucial, mai ales având în vedere că majoritatea problemelor noi la restaurante și majoritatea greșelilor noilor proprietari se bazează pe lipsa de capital.
La deschiderea unui restaurant, este mai bine să ai un surplus de capital decât să fii scurt, deoarece acest lucru poate face ca afacerea ta să eșueze la scurt timp după deschidere și să piardă toată investiția.
6. Închiriază sau cumpără un loc.
După ce ai suficient capital pentru toate cheltuielile menționate mai sus, este momentul să demarezi proiectul prin închirierea unui spațiu comercial. Puteți cumpăra și un local, deși asta poate duce la un buget mult mai mare, în funcție de zona în care decideți să vă deschideți restaurantul.
Închirierea unui loc este, de asemenea, mai recomandată dacă doriți să deschideți un restaurant cu capital limitat — deși nu este o garanție că va fi mai ieftin în toate cazurile.
Atunci când alegeți un loc, trebuie să luați în considerare:
- Publicul țintă — ar trebui să vă asigurați că publicul țintă are acces la restaurant sau locuiește în apropiere.
- Ceea ce înconjoară localul.
- Posibilele amenințări ale alegerii locației respective. Așa că zona este proastă sau în care este greu de ajuns.
- Costul chiriei și plățile în avans.
- Proiectarea, distribuția și dimensiunea spațiilor.
Alegerea unui loc este unul dintre cele mai importante aspecte ale afacerii cu restaurante. Chiar dacă conceptul sau oferta ta gastronomică este incredibilă, dacă nu îți poziționezi bine restaurantul, poți descoperi foarte repede că va eșua.
Ar trebui să luați în considerare că majoritatea clienților dvs. vor veni dintr-o rază destul de mică în jurul restaurantului - nu vă puteți aștepta ca clienții dvs. să vină de la foarte departe.
De aceea, afacerea cu restaurante nu este cu adevărat despre atragerea cât mai multor clienți, ci despre a profita la maximum de numărul de persoane din publicul țintă care sunt aproape de restaurant și de a-i determina să revină la acesta.
Fidelizarea clienților este vitală!
7. Obțineți permisele necesare pentru a funcționa restaurantul.
Un alt aspect pe care nu l-am mentionat la punctul anterior, dar pe care ar trebui sa il ai in vedere, este ca locatia restaurantului tau poate limita tipul de business pe care il poti deschide.
De exemplu, dacă restaurantul dvs. este în apropierea unei școli, poate fi mai dificil să obțineți permise pentru a vinde băuturi alcoolice. Având în vedere că băutura este o sursă incredibilă de profit atât pentru restaurante, cât și pentru baruri, acest lucru vă poate reduce foarte mult profiturile.
Dincolo de asta, va trebui să obțineți alte permise importante care variază evident în funcție de țara, statul și orașul dvs., pe lângă locația exactă a locației.
De aceea, uneori este mai convenabil să găsești un spațiu comercial dedicat nișei de restaurare și care să aibă avizele necesare.
Unele dintre tipurile de permise de care veți avea nevoie sunt:
- Permis de funcționare.
- Permisiuni de securitate.
- Autorizații de vânzare pentru băuturi alcoolice.
- Autorizații de construire.
- Permisiuni de a plasa reclame și bannere.
- Permisiuni pentru utilizarea anumitor produse.
- Permisiuni de angajare și conducere a personalului.
- Permise de sanatate.
- Și mult mai mult.
Nu recomand ca, indiferent de locul în care vă aflați, să evitați să obțineți unele dintre aceste permise - este vital să aveți totul în ordine pentru a vă desfășura în mod legal afacerea.
În caz contrar, afacerea dvs. poate fi percepută ca nesigură, poate primi sute de amenzi sau pur și simplu poate fi închisă ca măsură de securitate a sănătății.
Acest lucru vă poate afecta chiar și viitorul ca antreprenor în alte afaceri pe care poate doriți să le deschideți mai târziu.
Am scris câteva articole care numerotează diferitele permise de care ai putea avea nevoie în diferite părți ale lumii:
- Mexic .
- Londra .
- California .
- San Francisco .
- San Diego .
- Los Angeles .
- Houston .
- New York .
- Texas .
- Florida .
Urmează mai multe!
8. Decorează și echipa-ți restaurantul.
Decorarea și dotarea restaurantului dvs. este un alt aspect în care nu puteți economisi resurse — mai ales în echipamentul bucătăriei.
Echipamentul de bucătărie al restaurantului este ceea ce vă va ajuta personalul să creeze mâncăruri delicioase pentru a vă încânta oaspeții. Fără echipamentul corespunzător, este imposibil, și vei avea doar un restaurant care arată bine din exterior.
Este o idee bună să folosiți 60% din bugetul dvs. pentru echipamente pentru dotarea bucătăriei și 40% pentru a decora restaurantul, deși acest lucru depinde de tipul de restaurant, de echipamentul de care aveți nevoie și de alte aspecte.
De exemplu, dacă aveți nevoie de echipamente specializate pentru a crea preparatele pentru restaurantul dvs., probabil că va trebui să investiți mai mult de 60%.
De aceea este important să definești corect meniul restaurantului tău și conceptul acestuia.
În unele țări, puteți găsi spații comerciale care sunt dotate cu tot ce aveți nevoie pentru a deschide un restaurant, ceea ce vă poate ajuta să economisiți mulți bani pe echipamente.
Cu toate acestea, ar trebui să luați în considerare întotdeauna că cumpărarea de echipamente pentru restaurantul dvs. este o investiție mai bună pe termen lung.
In ceea ce priveste decorul si mobilierul.
Decorul și mobilierul restaurantului tău trebuie să fie în concordanță cu conceptul afacerii tale. Câteva sfaturi pe care vă recomand să le urmați sunt:
- Cumpărați mobilier de înaltă calitate cu design funcțional.
- Că îți cumperi mese și scaune confortabile, funcționale, ușoare, dar nu lipsite de stil.
- Că cumperi mai multă mobilă decât ai nevoie pentru spațiul total al restaurantului tău. Așa că poți avea piese de schimb!
- Că organizezi foarte bine diferitele mobilier din restaurantul tău.
O bună distribuție a mobilierului de restaurant este foarte importantă, deoarece poate face clienții confortabil sau inconfortabil în restaurantul dvs.
Ar trebui să lăsați suficient spațiu între fiecare piesă de mobilier, suficient spațiu pentru ca chelnerii să se deplaseze confortabil între mese și alte considerente.
Vă recomand să citiți articolul nostru despre mobilierul pentru restaurante pentru mai multe detalii și sfaturi.
9. Începeți angajarea și formarea personalului.
După ce v-ați echipat restaurantul, este timpul să începeți să recrutați, să instruiți și să vă gestionați personalul .
Angajarea personalului este unul dintre aspectele pe care proprietarii de restaurante le neglijează cel mai mult atunci când își gestionează afacerile.
De ce?
Pentru că nu realizează valoarea angajaților unui restaurant .
Fie că sunt bucătari sau chelneri, angajații restaurantului sunt cei care vă conduc cu adevărat restaurantul cu munca lor - și dacă nu au pe cineva care să-i ghideze în mod corespunzător, acesta va fi un dezastru.
Ospătarii și personalul de recepție sunt fețele restaurantului dvs., așa că ar trebui să fie instruiți în relație cu clienții, vânzări, vânzări sugestive, să folosească scripturi de servicii și să îndeplinească anumite cerințe de prezentare personală și bune maniere.
Personalul din bucătărie trebuie să fie responsabil, igienic, să aibă experiență în gătit, să lucreze în echipă și să fie creativ.
Cu toate acestea, nu vă puteți aștepta să angajați oameni care îndeplinesc toate aceste cerințe în general.
Este important să vă ocupați de pregătirea personalului dumneavoastră în:
- Modul specific în care doriți să fie tratați clienții dvs.
- În felul în care trebuie să colaboreze între ei.
- În modul în care restaurantul tău funcționează intern.
- Și, în unele cazuri, lucrurile specifice pe care le faci în restaurantul tău sunt o parte importantă a conceptului său.
Dacă nu reușiți să faceți angajații dvs. ambasadori pentru restaurantul dvs. în cel mai bun mod posibil, afacerea dvs. va avea probleme.
Lipsa unui serviciu bun, maltratarea clienților sau nerespectarea așteptărilor pe care clienții le pun la restaurantul dvs. pot duce la o reputație proastă, ceea ce este un semn al morții afacerilor.
10. Începe-ți strategia de marketing.
Deși este obișnuit să începeți strategia de marketing odată ce restaurantul este gata de deschidere, nu recomand acest lucru personal .
Recomandarea mea este să începi să faci marketing pentru afacerea ta de îndată ce ai un loc de afaceri.
De ce?
Pentru că este o strategie de branding simplă, ușor de utilizat, care vă poate ajuta să oferiți afacerii dvs. povestea de origine de care are nevoie pentru a intra în legătură cu oaspeții dvs.
De exemplu, puteți începe să postați imagini cu remodelarea sau construcția din restaurantul dvs. și să folosiți povestirea pentru a transmite un mesaj care este în concordanță cu conceptul dvs.
În plus, trebuie să fie un mesaj uman care să-i ajute pe oaspeții să-ți vadă nu doar restaurantul ca pe o afacere finalizată, ci ca pe o lucrare în curs care are în spate multă pasiune.
Desigur, asta depinde direct de strategia ta de marketing, pe care trebuie să o definești ținând cont de multe detalii precum:
- Publicul dvs. țintă.
- Conceptul, meniul, atmosfera și multe altele ale restaurantului tău.
- Canalele folosite de potențialii dvs. clienți.
- Bugetul dvs. de operare.
- Și diferitele tipuri de marketing pe care le poți folosi.
Marketingul este un instrument pentru vânzări și creativitate, așa că a-ți spune că există o formulă exactă pentru marketing este pur și simplu o minciună .
Ar trebui să alegeți una sau mai multe metode de a vă face publicitate restaurantului, astfel încât acesta să fie eficient în atragerea de noi clienți, mai ales la început.
Unele dintre metodele pe care ar trebui să le utilizați sunt:
- Branding.
- Marketing pe rețelele sociale.
- Elemente grafice consistente.
- Creați un site web pentru a oferi rezervări, vânzări online și multe altele.
- Marketing prin e-mail.
- Și strategii de fidelizare a clienților.
Am creat un articol pe care îl puteți folosi pentru a face marketing pentru un nou restaurant .
11. Deschide-ți restaurantul.
În sfârșit, este timpul să deschizi ușile restaurantului tău.
Marea deschidere a restaurantului dvs. este una dintre cele mai interesante momente în a începe o afacere - deși este de fapt încercarea de foc a afacerii dvs.
La momentul deschiderii restaurantului dumneavoastră trebuie să fi respectat toți și fiecare dintre pașii pe care îi menționez aici pentru ca acesta să fie o deschidere reușită.
Cu toate acestea, deschiderea unui restaurant este intimidantă pentru un nou proprietar de restaurant - atât de mult încât am creat un articol care vă poate ajuta să organizați o mare deschidere în cel mai bun mod posibil.
La ce să vă așteptați după deschiderea unui restaurant?
Deși marea deschidere a unui restaurant este un moment foarte important, nu este chiar cel mai dificil . Primele trei luni ale unui restaurant sunt cele mai dificile pentru că sunt cele pline de incertitudine și nesiguranță.
Dacă ești o persoană cu îndoieli cu privire la afacerea ta, în primele trei luni, probabil, vei simți multă presiune în legătură cu diferite lucruri.
De exemplu, dacă abia sunteți la început, vă veți da seama că afacerea cu restaurante funcționează foarte mult ca valul, iar clienților le plac valurile. Uneori, clienții continuă să vină, inundându-ți restaurantul cu comenzi.
Dar uneori, restaurantul tău intră într-o secetă de o zi, cu puțini clienți care ajută la acoperirea unor cheltuieli.
Recomandarea mea pentru aceste vremuri este să rămâi calm - doar pentru că clienții nu vin la restaurantul tău nu înseamnă că va eșua.
În schimb, acesta este modul în care funcționează restaurantele. Prin urmare, ar trebui să vă concentrați pe trei lucruri:
- Faceți mult marketing cu metodele pe care le-ați studiat.
- Creați promoții, evenimente și multe altele care sunt atractive pentru clienți.
- Oferiți cel mai bun serviciu posibil clienților care merg la restaurantul dvs., indiferent de câți sunt.
Acest efort va merita, mai ales dacă faci lucrurile bine. În cele din urmă, restaurantul tău va câștiga acțiune și vei începe să vezi rezultatul muncii tale.
Importanta urmarii pasilor corecti.
Urmarea acestor pași sau nu este decizia ta – și în niciun caz nu trebuie să consideri că aceștia sunt o garanție a succesului. În lumea afacerilor și în viața însăși, nu poți anticipa întotdeauna provocările care se vor prezenta.
Cu toate acestea, urmați acești pași vă vor oferi o mai bună înțelegere a acestor provocări, a diferitelor amenințări care vă pot împiedica succesul și a altor aspecte ale conducerii unei afaceri pe care este posibil să nu le luați în considerare dacă nu aveți experiență.
În plus, acest articol vă va fi de mare ajutor pentru a înțelege mai bine cât costă deschiderea unui restaurant, în ceea ce privește munca, efortul și capitalul.
Să deții și să conduci un restaurant nu este ușor, dar asta nu schimbă faptul că este una dintre cele mai pline de satisfacții pe care le poți trăi .
În acest sens, acest articol este utilitar, deoarece te va ajuta să te bucuri mai mult de experiență prin reducerea dificultăților, oferindu-ți darul previziunii, chiar dacă este parțială.
Crezi că este timpul să-ți începi călătoria în lumea restaurării? Așa sper!