Ben je op zoek naar voorbeelden om het organigram van jouw restaurant te maken?
Het maken van een restaurantorganisatieschema is om vele redenen erg belangrijk.
In dit artikel laat ik je verschillende soorten organisatieschema's zien voor restaurants van verschillende groottes:
- Koffieshops
- Kleine restaurants
- Middelgrote restaurants
- Full-service restaurants - die kunnen worden gecategoriseerd als groot of hotel
- Fastfoodrestaurants
Ook zal ik het hebben over het belang ervan, waarom je er één zou moeten maken voordat je je restaurant start en zal ik je 3 tips geven die je zullen helpen het ideale organigram voor je restaurant te creëren.
Laten we beginnen!
Het belang van een restaurantorganisatieschema
Een organigram is een cruciaal onderdeel voor de efficiënte werking van elk bedrijf - en dat geldt ook voor restaurants.
Dit heb je allemaal aan het juiste organigram:
- Directe controle over de posities die je in jouw restaurant moet invullen, van de manager tot de persoon die de parkeerplaats bewaakt.
- Definieer de functies van elke positie.
- Definieer de positie van elke rol in de commandostructuur.
- Verbeter de communicatie tussen de werknemers in de vestiging.
- Optimaliseer alle processen die in het restaurant plaatsvinden.
Organigrammen worden in sommige vestigingen ook gebruikt om de schaalbaarheid van elke functie te illustreren, wat ook kan dienen om werknemers te motiveren.
Het organisatieschema van jouw bedrijf is niet zomaar een document dat je in het dossier moet hebben - integendeel.
Het moet op een zichtbare plaats worden weergegeven en in grote, leesbare letters worden afgedrukt, zodat elke werknemer het kan zien.
Het organigram is een van de eerste hulpmiddelen die jouw moet definiëren, zelfs voordat je een restaurant opent, omdat dit rechtstreeks verband houdt met de aard en werking ervan.
Soorten organigram voor restaurants
Er zijn verschillende soorten organigrammen die kunnen dienen om de organisatie van het bedrijf te illustreren.
De beste organigramtypen die je bij restaurants kan gebruiken, zijn echter verticale , horizontale en gemengde organigrammen.
Waarom? Nou, omdat de meeste van hen kleine organisaties zijn met minder dan 60 werknemers, wat het gebruik van andere soorten organigrammen, zoals circulaire, vermoeilijkt.
Verticale en gemengde organigrammen zijn degenen die je een duidelijk en gemakkelijk te begrijpen overzicht geven dat er geweldig uitziet zonder al te veel details.
Voorbeelden van organigrammen
Vervolgens zal ik je verschillende voorbeelden geven die als inspiratie kunnen dienen om het organigram van jouw restaurant te maken of het organigram dat je al hebt te optimaliseren.
Het is vermeldenswaard dat elk etablissement verschilt van het andere vanwege zijn grootte en op basis van zijn werking.
Sommige vestigingen hebben veel uitgebreidere en gedetailleerdere organigrammen, die ook de functies van elke medewerker illustreren.
In sommige kleine restaurants zullen er werknemers zijn die verantwoordelijk zijn voor het vervullen van verschillende functies die normaal aan andere werknemers worden toegekend.
Een duidelijk voorbeeld hiervan zijn kelners die de functie van schoonmaakpersoneel vervullen of dat de koks gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van de keuken.
Organigram van een koffieshop
In dit voorbeeld heb ik een koffieshop als inspiratie gebruikt. Het kan echter ook worden aangemerkt als een klein restaurant.
Door de aard van het bedrijf is het niet nodig om veel medewerkers te hebben .
Zoals gebruikelijk staat de eigenaar bovenaan het organigram, gevolgd door de bedrijfsadministrateur en vervolgens de manager.
Zoals je in het voorbeeld kunt zien, is een van de belangrijkste rollen die van manager .
Omdat het een kleine vestiging is, moet de manager de leiding hebben over alle werknemers; van de koks tot de barista's.
De manager fungeert ook als kassier tijdens drukke periodes in de koffieshop.
In dit etablissement heeft de keuken geen chef-kok of hoofdkok . In plaats daarvan is het verdeeld in drie stations:
- Keuken: waar ontbijt en brunch worden bereid. Het heeft een kok en een keukenassistent nodig om de productie te versnellen.
- Zoetwaren: waar allerlei soorten taarten, koekjes en andere zeer bekende zoete bereidingen in koffieshops worden gemaakt. Er is een banketbakker en een assistent aanwezig.
- Bakkerij: waar brood, focaccia, pizza en meer worden bereid. Het heeft een bakker en een assistent nodig.
In de keuken vinden we ook een vaatwasser die uitsluitend is bedoeld voor het reinigen van het bestek en de borden die in de service worden gebruikt. Af en toe helpen ze bij het schoonmaken van de uitrustingsstukken van elk station, hoewel dit werk de taak is van de assistenten van elk station.
Het personeel van de receptie heeft slechts twee obers.
Obers zijn ook verantwoordelijk voor het schoonmaken van de voorkant van het restaurant en het netjes en schoon houden van tafels.
Ten slotte zijn er twee barista's die zich uitsluitend toeleggen op het bereiden van dranken zoals koffie, infusies en natuurlijke sappen.
Organisatieschema voor kleine restaurants
Dit voorbeeld is perfect om de organisatie van een familierestaurant te illustreren.
De eigenaar vervult de functies van een manager en is verantwoordelijk voor het houden van toezicht op alle werknemers, het aannemen van nieuwe medewerkers en andere algemene taken van zijn functie.
De beheerder, de kassier en het zaalpersoneel staan onder zijn toezicht.
Dit restaurant heeft een chef-kok die verantwoordelijk is voor het maken van nieuwe gerechten, het inventariseren van de keuken en het aansturen van elke kok.
Daarnaast verzorgen zij als klein restaurant op drukke dagen ook de bereiding en/of platering.
Naast de warme en koude lijn verzorgen de koks de meeste eenvoudige en matig gecompliceerde bereidingen in het etablissement.
Naast het schoonmaken van keukengerei en serviesgoed dat in het servies wordt gebruikt, vervult de vaatwasser de functie van het schoonhouden van de keuken en het gereedschap.
Aan de andere kant zijn de obers verantwoordelijk voor het op tafel brengen van de gerechten en voor het organiseren en schoonmaken zodra de gasten zijn vertrokken. In hun vrije tijd zijn ze ook verantwoordelijk voor het schoonmaken van de voorkant van het restaurant.
Organigram van een middelgroot restaurant
In dit etablissement verandert de werking van het restaurant aanzienlijk.
Zoals je kan zien, plaatst het organigram in dit middelgrote restaurant de manager als een cruciale rol, vergelijkbaar met het organigram hierboven.
In dit geval vervult de manager echter de functie van receptioniste en kassier, terwijl de eigenaar verantwoordelijk is voor de promotie van het restaurant.
Het vervult geen directe toezichtfunctie met de obers en koks aangezien het keukenpersoneel de chef-kok als supervisor heeft en de obers de hoofdkelner als supervisor.
Dit organigram heeft een vrij kleine staf.
Dit voorbeelddiagram ziet er misschien inefficiënt uit. Toch is het, gezien het feit dat de restauranteigenaar een deel van de functies van de manager vervult, nog steeds een efficiënte organisatie.
Ook is er een front-of-the-house (FOH) schoonmaakmedewerker toegevoegd die zich uitsluitend toelegt op het organiseren en schoonmaken van de tafels nadat de diners zijn afgelopen.
Organigram van een full-service restaurant
Dit organigram vertegenwoordigt de grote competities - full-service restaurants, grote restaurants of hotelrestaurants.
Dit type restaurant heeft een veel complexere organisatie.
Elke werknemer is verantwoordelijk voor het vervullen van beperkte, onveranderlijke functies en voor het rapporteren aan een persoon die verantwoordelijk is voor zijn of haar afdeling. Dit maximaliseert de efficiëntie van iedereen!
Hieronder leg ik de functie van elke rol van hoog naar laag van deze organisatiestructuur uit:
- De beheerder is verantwoordelijk voor de wettelijke en administratieve vereisten van het restaurant.
- De manager heeft de leiding over de hoofden van elke divisie, waarbij hij rechtstreeks de kassiers en de receptioniste observeert.
- De keukenmanager is verantwoordelijk voor het toezicht op de aankopen die nodig zijn voor de keuken.
- De chef-kok is verantwoordelijk voor het maken van het menu en houdt toezicht op de algehele werking van de keuken, en werkt nauw samen met de keukenmanager.
- De sous-chef is verantwoordelijk voor het toezicht op het plateren van elk gerecht, de voorbereidingen voor elk seizoen en meer.
- Elk station heeft een stationschef met meer ervaring om de meer complexe maaltijden van elk station te bereiden en de voorbereiding en productie van respectievelijk de koks en keukenhulpen te observeren.
- De keuken heeft een vaatwasser en schoonmakers die verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van de werkruimten en het op orde houden van de keukenapparatuur.
- Het hoofd van de obers of Maitre d ' is verantwoordelijk voor het observeren van het werk van elk van de obers, het begeleiden van de gasten naar hun tafels en ervoor zorgen dat de kamer werkt zoals het hoort.
- De sommelier is verantwoordelijk voor het aanbieden van passende wijnopties aan diners.
- Er is ook het front-of-the-house (FOH) schoonmaakpersoneel , dat zich uitsluitend toelegt op het organiseren van elke tafel en het opruimen nadat de gasten zijn vertrokken.
- Ten slotte heeft het hoofd van de beveiliging de leiding over de bewakers, bediendes en beveiligingscamera's van het etablissement.
Deze organisatie is alleen mogelijk in high-end eetzalen, zoals gastronomische restaurants met veel welvaart en hoge kosten om elke medewerker, het comfort van de diners en de kwaliteit van de voorbereidingen te rechtvaardigen.
(Lees meer over de rollen en verantwoordelijkheden van restaurantpersoneel in dit artikel)
Organigram van een fastfoodrestaurant
Het organigram van een fastfoodrestaurant- of keten is heel anders en meer gericht op de efficiëntie en vlotte werking van het restaurant dan de vorige.
Zoals in het bovenstaande voorbeeld vervult elke medewerker een specifieke rol om de efficiëntie te maximaliseren.
In dit type vestiging is er de functie van hoofd personeelszaken, die een deel van de functies van een beheerder vervult, zoals het betalen van de loonlijst, aanwerving en ontslag.
De manager is verantwoordelijk voor het toezicht op de andere medewerkers, naast het feit dat hij in directe verbinding staat met het hoofd personeelszaken.
Er is ook de functie van assistent-manager, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de werking van de drive-thru van het restaurant, wat eigenlijk een van de weinige verschillende aspecten is in fastfoodrestaurants.
Hoewel ik het niet aan deze grafiek heb toegevoegd, hebben sommige fastfoodrestaurants ook een afdeling die leveringen afhandelt.
3 tips om het organigram van jouw restaurant te maken
Hier zijn enkele eenvoudige tips die je kan toepassen bij het maken van een organisatieschema voor jouw bedrijf:
1. Begin van boven naar beneden
Als je de eigenaar van het restaurant bent, begin je met het plaatsen van jouw positie als eigenaar bovenaan het organigram en bouw je daaruit de andere posities op.
Het is belangrijk dat je ook definieert wat voor soort eigenaar je zal zijn - stel jezelf dan de volgende vragen:
Heb je een directe bezigheid in het restaurant? Zo ja, wat zijn die functies?
En zo niet, denk dan eens aan de mensen die verantwoordelijk zouden moeten zijn voor jouw functies als degenen die verantwoordelijk zijn voor het runnen van een restaurant.
2. Denk aan functies, niet aan posities
Denk, voordat je aan specifieke functies voor elke medewerker denkt, na over de functies die je in het restaurant moet vervullen en creëer vervolgens een functie voor die functie.
Dit zijn enkele voorbeelden van functies met specifieke posities voor elke functie:
- Koken - koks.
- De keuken schoonmaken - schoonmaakpersoneel achteraan het huis.
- Eten naar de tafel brengen - obers.
- De tafels schoonmaken - schoonmaakpersoneel aan de voorkant van het huis.
- Ontvang de diners - receptioniste.
- De auto's van de gasten parkeren - valet.
Afhankelijk van de grootte en de aard van uw vestiging kan je meer of minder van deze functies vervullen met geschikte medewerkers.
3. Houd rekening met de geschatte maximale en minimale orderstroom voor elke dag
Een restaurant heeft, afhankelijk van zijn grootte en type, de capaciteit om een maximum of een minimum aantal bestellingen per dag af te handelen.
Na het uitvoeren van een marktonderzoek, het bezoeken van de concurrentie en het bepalen van het type restaurant dat u wilt, kunt u een geschatte waarde van de orderstroom schatten.
Het is belangrijk om rekening te houden met een maximale en minimale stroom aangezien je moet streven naar gemiddelde cijfers.
Als je bijvoorbeeld ongeveer 300 etenswaren moet vullen in een dienst van 8 uur, kun je niet rekenen op slechts twee koks, een souschef en een keukenassistent.
Deze tip helpt je ook om de benodigde dagelijkse productie in te schatten, verliezen te verminderen en niet meer of minder personeel aan te nemen dan je nodig hebt.
Het implementeren van een organigram in jouw restaurant om de effecten te maximaliseren
Het is duidelijk dat de organisatiestructuur van een restaurant aanpasbaar is.
Organigrammen moeten voortdurend veranderen, vooral als het gaat om kleine restaurants die net beginnen en groeiplannen hebben.
Vaak zal het succes van een restaurant ook leiden tot veranderingen in het organigram - meestal om het aantal medewerkers in het restaurant te vergroten of te verkleinen.
Heb jij jouw organigram al klaar?
Artikelen voor nieuwe restauranthouders
Hier zijn enkele belangrijke artikelen die zeer nuttig zullen zijn voor nieuwe restauranteigenaren:
- Hoe ontwerp je een plattegrond voor een restaurant?
- Hoe kan je de beste obers inhuren en beheren?