Δεν είστε σίγουροι ποιοι είναι οι στόχοι ενός εστιατορίου;
Θέλετε να θέσετε στόχους για την επιχείρησή σας τροφίμων;
Τα εστιατόρια, όπως και άλλοι τύποι επιχειρήσεων, πρέπει να έχουν στόχους που τους επιτρέπουν να αναπτύσσονται με διαφορετικούς τρόπους.
Είτε θέλετε το εστιατόριό σας να είναι πιο κερδοφόρο, να έχετε μεγαλύτερη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες, θα πρέπει να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε αυτά τα πράγματα.
Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσω για:
- Οι στόχοι ενός εστιατορίου και η σημασία τους.
- Οι δύο κύριοι τύποι στόχων που πρέπει να θέσετε.
- Και τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να δημιουργήσετε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους.
Υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στην επιχείρησή σας δημιουργώντας τους σωστούς στόχους. Επιπλέον, μια επιχείρηση χωρίς στόχους είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει, θα μείνει στάσιμη και θα γίνει πηγή απογοήτευσης για τον ιδιοκτήτη.
Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να το αποφύγετε με κάθε κόστος!
Στόχοι ενός εστιατορίου
Οι στόχοι ενός εστιατορίου είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του.
Εξάλλου, οι στόχοι της επιχείρησής σας είναι ο βορράς σας και θα πρέπει να καθορίζονται κατά την ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου.
Δεν μπορείτε να έχετε μια επιχείρηση χωρίς στόχους γιατί πολύ σύντομα θα ανακαλύψετε ότι δεν έχετε μια φιλοσοφία που να σας ενθαρρύνει να βελτιώνεστε σε ό,τι κάνετε με το εστιατόριό σας.
Αυτό είναι επίσης σημαντικό για τον καθορισμό της αποστολής, του οράματος και των αξιών της επιχείρησής σας.
Το να έχετε σαφείς και καθορισμένους στόχους θα σας βοηθήσει επίσης:
- Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας να προσπαθεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους.
- Να έχετε στρατηγική νοοτροπία σχετικά με κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιείται στο εστιατόριό σας που επηρεάζει αυτούς τους στόχους.
- Για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο ανάπτυξης που σας επιτρέπει να αναπτύξετε το εστιατόριό σας σε διαφορετικούς τομείς.
- Και για να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη, την κερδοφορία και τη βιωσιμότητά σας με τους σωστούς στόχους.
Εάν δεν έχετε ξεκάθαρους στόχους, θα χάσετε αυτά τα οφέλη, τα οποία θα αφαιρέσουν δύναμη και ισχύ από κάθε προσπάθεια ή από τους υπαλλήλους σας.
Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την αντίληψη που έχουν οι πελάτες σας για την επιχείρησή σας, η οποία μετά από λίγο θα είναι στάσιμη, θα μείνει έκπληκτη ή θα μην είναι πολύ πρωτότυπη.
Κατά συνέπεια, θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την αποτυχία της επιχείρησής σας λόγω έλλειψης καινοτομίας, νομισματικών προβλημάτων ή πολλών μικρών προβλημάτων που έγιναν καταστροφικά όταν αθροιστούν μαζί.
Στη συνέχεια, θα σας πω για τους δύο κύριους τύπους στόχων ενός εστιατορίου.
Ο γενικός στόχος ενός εστιατορίου
Ο πρώτος τύπος είναι ο γενικός στόχος ή οι στόχοι ενός εστιατορίου. Πρόκειται για στόχους που, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι λιγότερο καθορισμένοι.
Μπορούν να είναι διαφορετικών τύπων, όπως:
- Αυξήστε τις πωλήσεις και τα κέρδη.
- Αυξήστε την έκθεση του εστιατορίου.
- Διατηρήστε το εστιατόριο κερδοφόρο ανά πάσα στιγμή.
- Διατηρήστε τη γαστρονομική προσφορά του εστιατορίου φθηνή ή χαμηλού κόστους.
- Μεγιστοποιήστε τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του εστιατορίου.
Οι γενικοί στόχοι είναι λίγο πιο στρατηγικοί αφού για να τους πετύχεις θα πρέπει να πάρεις μια σειρά από αποφάσεις που σε φέρνουν λίγο πιο κοντά σε αυτό το ευνοϊκό αποτέλεσμα.
Πολλοί γενικοί στόχοι είναι μακροπρόθεσμοι ή άπειροι κατά κάποιο τρόπο με την έννοια ότι θα υπάρχει πάντα ένας νέος τρόπος για να τους «πετύχουμε».
Για παράδειγμα, η "αύξηση πωλήσεων και κερδών" είναι ένας στόχος που βασίζεται σε ρεκόρ ή ορόσημα που μπορείτε να ξεπεράσετε με την επιχείρησή σας τελικά εάν λάβετε τις σωστές αποφάσεις.
Συγκεκριμένοι στόχοι ενός εστιατορίου
Οι συγκεκριμένοι στόχοι ενός εστιατορίου είναι λιγότερο στρατηγικοί γιατί πρέπει να έχουν ακριβή βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να τους επιτύχετε. Με τη σειρά τους, οι συγκεκριμένοι στόχοι συμβάλλουν λίγο περισσότερο στους γενικούς στόχους.
Επίσης, οι συγκεκριμένοι στόχοι ενός εστιατορίου είναι μεγαλύτεροι. Ορίστε μερικά παραδείγματα:
- Μεγιστοποιήστε τις πωλήσεις μελετώντας και βελτιστοποιώντας τις ώρες λειτουργίας για να επωφεληθείτε καλύτερα από τις ώρες αιχμής ή τις ώρες που αποδεδειγμένα δημιουργούν τις περισσότερες πωλήσεις από τα πιο κερδοφόρα πιάτα σας.
- Βελτιώστε την online προβολή του εστιατορίου σας βελτιστοποιώντας την παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας έναν ιστότοπο και εφαρμόζοντας μια στρατηγική SEO με λέξεις-κλειδιά υψηλής απόδοσης.
- Δημιουργήστε μια στρατηγική αφοσίωσης πελατών που συνδέεται με τους πελάτες σας στα διάφορα κανάλια του εστιατορίου και δημιουργήστε μια καμπάνια μάρκετινγκ μέσω email για να στείλετε προσφορές που συμβάλλουν στην οικοδόμηση αφοσίωσης.
- Βελτιώστε την εξυπηρέτηση πελατών στο εστιατόριο εκπαιδεύοντας το προσωπικό σας να χρησιμοποιεί σενάρια πωλήσεων, να βελτιώσει τις δεξιότητές του στην επίλυση προβλημάτων, τη λεξιλογία και τους τρόπους ενώ αλληλεπιδρά με τους πελάτες.
Οι συγκεκριμένοι στόχοι ενός εστιατορίου διαφέρουν στο ότι μπορούν να ενημερωθούν ή να αλλάξουν καθώς επιτυγχάνονται.
Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να δημιουργηθεί επίσης μια υποδομή που επιτρέπει στις αλλαγές να είναι μόνιμες. Έτσι, θα αποφύγετε να χάνετε χρόνο σε στόχους που έχετε ήδη πετύχει, αλλά με την πάροδο του χρόνου έχουν μειωθεί.
Για παράδειγμα, μπορείτε να επιτύχετε τον στόχο της βελτίωσης της εξυπηρέτησης πελατών με όλα τα βήματα που ανέφερα παραπάνω, αλλά εάν δεν ρυθμίσετε να εφαρμόζονται σε κάθε νέο υπάλληλο, η ποιότητα της υπηρεσίας θα μειωθεί τελικά μόλις προσλάβετε νέα άτομα.
Οι συγκεκριμένοι στόχοι είναι λίγο πιο περίπλοκοι, ωστόσο, είναι εύκολο να τεθούν εάν ακολουθήσετε τη σωστή διαδικασία.
Βήματα για τη δημιουργία στόχων για ένα εστιατόριο
Τώρα θα σας δώσω τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να δημιουργήσετε στόχους για το εστιατόριό σας.
Ο σκοπός αυτών των βημάτων είναι:
- Δημιουργήστε στόχους που να είναι επιτεύξιμοι και ρεαλιστικοί.
- Δημιουργήστε μετρήσιμους στόχους.
- Δημιουργήστε στόχους στους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε υποδομές ή συστήματα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα υποχωρήσουν μόλις τους επιτύχετε.
- Δημιουργήστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που σας επιτρέπει να πετύχετε κάθε στόχο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι έχω δημιουργήσει αυτά τα βήματα με βάση τη στρατηγική SMART για τη δημιουργία στόχων .
Επομένως, το είδος των στόχων που θα μπορείτε να δημιουργήσετε με αυτά τα βήματα θα είναι συγκεκριμένοι στόχοι .
Ως παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσω τον στόχο της μεγιστοποίησης του αριθμού παραγγελιών σε πακέτο ή παράδοσης.
Ας ξεκινήσουμε με τα βήματα!
1. Βεβαιωθείτε ότι ο στόχος είναι συγκεκριμένος
Η στρατηγική SMART από την αρχή λέει ότι ο στόχος πρέπει να είναι συγκεκριμένος.
Επομένως, πρέπει να δημιουργήσετε στόχους με συγκεκριμένα και μειωμένα αποτελέσματα, αντί για αποτελέσματα που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην επιχείρησή σας.
Σκεφτείτε στόχους που είναι σαν κόκκος άμμου σε μια κλεψύδρα — ο συνολικός στόχος είναι εφικτός όταν κάθε κόκκος άμμου βρίσκεται στο κάτω μέρος.
Στόχος μου είναι:
Μεγιστοποιήστε τον αριθμό των παραγγελιών παράδοσης κατά 50%.
Ας υποθέσουμε ότι το εστιατόριό μου λαμβάνει περίπου 100 παραγγελίες παράδοσης κάθε μήνα και ότι αυτή είναι μια νέα υπηρεσία.
Ο γενικός στόχος που θα βοηθούσε αυτός ο συγκεκριμένος στόχος είναι να μεγιστοποιήσω τις πωλήσεις του εστιατορίου μου.
2. Ο στόχος πρέπει να είναι μετρήσιμος
Το να βεβαιωθείτε ότι ο στόχος σας είναι μετρήσιμος απαιτεί πολλά πράγματα.
Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι:
- Ο στόχος σας είναι συγκεκριμένος.
- Ότι έχετε τα σωστά εργαλεία για τη συλλογή δεδομένων.
- Ότι μπορείτε να απομονώσετε συγκεκριμένα δεδομένα που σας επιτρέπουν να υπολογίσετε το αποτέλεσμα.
Για τον στόχο μου, πρέπει να αυξήσω τις παραγγελίες παράδοσης του εστιατορίου μου κατά 50%, που μεταφράζεται σε 50 περισσότερες παραγγελίες το μήνα.
Θα χρειαστεί να αποκτήσω συγκεκριμένα δεδομένα για να μπορέσω να μετρήσω αυτούς τους στόχους.
Για αυτό, θα χρησιμοποιήσω το σύστημα POS του εστιατορίου Waiterio και την ιστοσελίδα που δημιουργείται αυτόματα για την επιχείρησή μου.
Για να απομονώσω αυτά τα δεδομένα, θα δημιουργήσω ξανά τα πιάτα στο μενού μου, αλλά θα προσθέσω την ετικέτα (παράδοση). Θα προσθέσω επίσης το κόστος της υπηρεσίας, το κόστος ανά δοχείο και πολλά άλλα ως συστατικά του πιάτου για να δικαιολογήσω μια μικρή αύξηση της τιμής.
Έτσι, τα άτομα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία παράδοσης θα μπορούν να επιλέξουν εύκολα αυτά τα συγκεκριμένα είδη και αυτό θα μου δώσει επίσης δεδομένα για να υπολογίσω την απόδοση της υπηρεσίας στο τέλος του μήνα.
3. Ο στόχος πρέπει να είναι εφικτός
Αυτό το βήμα σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο στόχος σας είναι όσο πιο ρεαλιστικός μπορεί.
Στην περίπτωσή μου, γνωρίζω ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός επειδή αυτή η υπηρεσία παράδοσης είναι σχετικά νέα στο εστιατόριό μου.
Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να το βελτιστοποιήσω με διαφορετικούς τρόπους, να βελτιώσω τη στρατηγική μάρκετινγκ και να βελτιώσω άλλες πτυχές της επιχείρησής μου για να αυξήσω τον αριθμό των παραγγελιών ανά μήνα κατά 50%.
Ωστόσο, το να θέλω να αυξήσω τις παραγγελίες παράδοσης του εστιατορίου μου κατά, ας πούμε, κατά 250% αμέσως, είναι λίγο δύσκολο — αν και δεν θα αρνηθώ ότι θα ήταν υπέροχο!
Υπό αυτή την έννοια, πρέπει να δημιουργήσετε στόχους που είναι ρεαλιστικοί και δυνατοί και να αποφύγετε να θέλετε να επιτύχετε αδύνατους στόχους που θα σας προκαλέσουν μόνο απογοήτευση ή θα σας κάνουν να αμφισβητήσετε τις μεθόδους σας.
Σας συνιστώ να ξεκινήσετε με μικρούς στόχους, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε εύκολα τις στρατηγικές σας.
4. Ο στόχος πρέπει να είναι σχετικός
Αυτό το βήμα σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κάθε συγκεκριμένος στόχος που δημιουργείτε είναι σχετικός, ώστε να μπορείτε να επιτύχετε τους γενικούς στόχους του εστιατορίου σας.
Στην περίπτωσή μου, ο γενικός μου στόχος είναι να μεγιστοποιήσω τις πωλήσεις και τα κέρδη του εστιατορίου μου.
Επομένως, είμαι βέβαιος ότι ο στόχος μου για τη μεγιστοποίηση των παραγγελιών παράδοσης σχετίζεται με την περαιτέρω βελτίωση των πωλήσεών μου.
Κάθε φορά που έχετε αμφιβολίες για το εάν ο στόχος σας είναι σχετικός, μελετήστε την επιρροή που θα έχει στους γενικούς σας στόχους για να τον επιβεβαιώσετε.
5. Ο στόχος πρέπει να είναι επίκαιρος
Το χρονοδιάγραμμα του στόχου σημαίνει ότι πρέπει να ορίσετε ένα χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου — το οποίο συνιστάται επίσης να είναι ένα ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να δημιουργήσετε λύσεις ή να πάρετε αποφάσεις που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.
Θα σας δώσει επίσης χρόνο ώστε να μπορείτε να μελετήσετε τα αποτελέσματα, αντί να προλάβετε τον εαυτό σας έχοντας υψηλές προσδοκίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μεθόδων σας.
Συνεχίζοντας με το παράδειγμά μου, θα πρέπει να προσθέσω μια ακόμη γραμμή στον στόχο μου.
Στόχος μου είναι να αυξήσω τις παραγγελίες παράδοσης:
- Κατά 50%.
- Σε τρεις μήνες.
- Προσθήκη αυτής της υπηρεσίας στη στρατηγική μάρκετινγκ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
- Στην ιστοσελίδα μου.
- Και σχεδιάζω ένα φυσικό banner για να το τοποθετήσω στο εστιατόριό μου.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο στόχος μου πρέπει να είναι μετρήσιμος και ότι οι εκστρατείες μάρκετινγκ απαιτούν χρόνο, πιστεύω ότι τρεις μήνες είναι αρκετοί για να εφαρμοστεί και να επιτευχθούν σταθερά αποτελέσματα.
6. Δημιουργήστε ένα σύστημα που επιτρέπει στα επιτεύγματά σας να αντέξουν
Δημιούργησα αυτό το βήμα για να τονίσω τη δημιουργία συστημάτων που σας επιτρέπουν να κάνετε τα επιτεύγματά σας το νέο φυσιολογικό.
Για παράδειγμα, εάν οι παραγγελίες μου για παράδοση αυξηθούν κατά 50%, δεν θέλω να μειωθούν τους μήνες μετά την επίτευξη αυτού του στόχου.
Αντίθετα, θέλω να είναι συνεχώς έτσι και από εκεί και πέρα να μεγαλώνουν.
Για το λόγο αυτό, θα δημιουργήσω ένα ημερολόγιο με μηνιαίες δημοσιεύσεις που θα μου επιτρέπει να υπενθυμίζω στους ακόλουθούς μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι προσφέρω υπηρεσία παράδοσης στο εστιατόριό μου.
Έτσι, θα βεβαιωθώ ότι αυτή η υπηρεσία θα παραμείνει στο μυαλό των γευμάτων μου και ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν σε επίπεδα κοντά ή πάνω από 150 το μήνα.
7. Ενημερώστε τους στόχους σας
Εκτός από τη δημιουργία συστημάτων έτσι ώστε κάθε επίτευγμα να είναι ανθεκτικό, σας συνιστώ να ενημερώσετε επίσης τους στόχους σας, ώστε να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματά σας όσο περισσότερο μπορείτε.
Για παράδειγμα, τους επόμενους μήνες αφού έχω πετύχει τον στόχο μου και έχω δημιουργήσει ένα σύστημα για τη συντήρησή του, θέλω να αυξήσω ξανά τις παραγγελίες μου κατά 20%.
Αυτό το βήμα μπορεί να εφαρμοστεί έως ότου ο στόχος σας είναι ελάχιστος, να εξαλείψετε τα κοινά λάθη και να βελτιώσετε ακόμα περισσότερο το εστιατόριό σας.
Σίγουρα, είναι καλή ιδέα να το κάνετε αυτό αφού πετύχετε άλλους στόχους που βελτιώνουν άλλες πτυχές της επιχείρησής σας. Με αυτόν τον τρόπο κάνετε το εστιατόριό σας να βελτιώνεται σε όλους τους τομείς, αντί να έχετε μια πολύ ανεπτυγμένη περιοχή και τα υπόλοιπα γεμάτα αδυναμίες.
Πόσους στόχους πρέπει να έχει το εστιατόριο μου;
Το εστιατόριό σας δεν χρειάζεται να έχει 100 στόχους για να αναπτυχθεί.
Αντίθετα, είναι καλύτερη ιδέα κάθε εξάμηνο ή κάθε χρόνο να εστιάζετε σε μερικούς συγκεκριμένους στόχους που βοηθούν το εστιατόριό σας να αναπτυχθεί σε διαφορετικούς τομείς.
Σας συνιστώ να δημιουργήσετε έως τρεις γενικούς στόχους και περίπου τρεις συγκεκριμένους στόχους για κάθε γενικό στόχο.
Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε το εστιατόριό σας να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό ανά πάσα στιγμή.
Ένα έργο χωρίς στόχους δεν είναι βιώσιμο!
Μια επιχείρηση που δεν έχει στόχους δεν μπορεί να αναπτυχθεί ή να βελτιώσει τις δραστηριότητές της. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μια μηδενιστική επιχείρηση .
Εάν αισθάνεστε ότι η επιχείρησή σας είναι στάσιμη, ότι δεν έχετε πετύχει τους στόχους που είχατε στο μυαλό σας, είναι καλή ιδέα να σκεφτείτε να δημιουργήσετε νέους στόχους χρησιμοποιώντας αυτά τα βήματα.
Ένα όφελος που δεν έχω αναφέρει μέχρι τώρα είναι ότι το να έχετε και να πετύχετε τους στόχους του εστιατορίου σας είναι ένα μεγάλο κίνητρο για επιτυχία, τόσο για εσάς όσο και για τους υπαλλήλους σας.
Δημιουργείτε τους στόχους που χρειάζεται το εστιατόριο σας για να είναι επιτυχημένο; Το ελπίζω!